BLOGOLUNK

MIÉRT ADOMÁNYOZZUNK?

Miért van szükség adományok osztására?

Biztos mindenki hallotta már, hogy „ha éhezőt látsz, ne adj halat neki, hanem tanítsd meg halászni”. Alapvetően egyet is érthetnék ezzel a gondolattal, de… AZ OECD (Gazdasági és együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szerint Magyarországon 7 generáció alatt lesz szegény családból átlagos család.
Vajon bírja-e 6 generáción keresztül valaki hal evés nélkül, hogy megtanuljon halászni? Tud-e a gyermek korgó gyomorral verset tanulni, hidegtől meggémberedett ujjakkal leckét írni, vagy sötétben történelemből felkészülni. És ő csak annyiban különbözik a mi gyermekünktől, hogy anyagilag, társadalmilag hátrányosabb helyzetbe született. És hogy hogyan segít ezen egy kabát, vagy egy doboz tartós élelmiszer? Hogyan segít ez abban, hogy egyszer hetedik generációs legyen egy gyermek? Elmesélek néhány példát egyesületünk történetéből:
– egy kamaszlány, akinek már két éve nem volt iskolatáskája, nejlontáskában vitte a tanfelszerelését. Gyűlölt iskolába járni, hisz csúfolták is érte. Aztán jöttetek ti és kapott egy jó kis csajos táskát, tolLtartót, tollakat. Sőt kabátot, ruhákat is. Én láttam milyen csillogó szemmel ment iskolába. Szerintetek szívesebben járt oda ezután?
– Vagy itt van a két testvér, akinek a délutáni tanulás helyett édesanyjuknak kellett segíteni, aki mindenféle alkalmi munkát elvállalt, hogy a volt férj felhalmozott tartozásait kifizesse, hogy nyugodtan élhessenek. 3 ajkai megoldotta a problémát és a gyerekek délután megint tanulhattak. A félévi bizonyítványukban nem volt 3-nál rosszabb jegy!
– Vagy az a család, akinek el kellett dönteni decemberben, hogy ételt vagy tüzelőt vegyenek. Ők átmenetileg, a vírus miatt kerültek ilyen helyzetbe. AZtán jöttek az élelmiszeradományok, Laurának (Vahúr Állatvédő egyesület) köszönhetően még a karácsonyi ajándékok is megérkeztek. A tüzelőt megoldották. Egyik adományozónknak köszönhetően pedig az édesapa új munkahelyet is talált. Csak egy kis segítség, de nem sodródtak tovább a lejtőn.
– Vagy ha csak a higiénés termékek gyűjtésére gondolunk és azokra a lányokra, akik ezeken a napokon, hiányoznak az iskolából. Most három hónapig ilyen gondjuk nem lesz.
És még sorolhatnánk a történeteket.
Szóval amikor adományoztok, ne felejtsétek: 7 generáció!