2023. ÉV

Január

Hip-Hop

Az idei év első Hip-Hop foglalkozását is megtartottuk. A mi kis lelkes csapatunk készül a jótékonysági szülinapi retro bulinkra, ahol fel fognak lépni! Izgatottan várjuk, hogy milyen produkcióval fognak meglepni minket.

Vizális kompetencia fejlesztő óráink véget értek

Gyöngyi szeptemberben iratkozott be az Igazgyöngy Alapítvány vizuális kompetencia fejlesztés tanfolyamára. A képzés alatt Palántás alsós gyerkőceinkkel dolgozott együtt. A feldatok során nem csak művészetet közvetítettünk a gyerkőcök felé és ismerhettek meg új formákat, eszközöket és technikákat, hanem különös hangot fektettünk a szociális integrációra is. Az igazgyöngyös módszer ugyanis arról szól, hogy mi történik a gyermek lelkében és hogyan tudja a művészetet, a rajzolást felhasználni annak kifejezésére, feldolgozására. A módszer gyermekközpontú és a személyiségre komplexen ható feladatokat ír le, olyan látványos köpenybe burkolva, ami a gyermeknek biztos sikerélményt nyújt. A feladatok alapon 45 perces tanórára készültek, de ha már egy szombat délelőtt a kis Palántáink eljöttek hozzánk, hát igyekeztünk minél több időt együtt tölteni velük.

Mindig egy közös reggelivel kezdtünk, aztán jött a bemelegítő feladat, beszélgetéssel, kis tudás bővítéssel különböző témakörökben (például környezetvédelem, felelős állattartás, nemzetiségek, bennünk rejlő szupererő, stb.). Aztán egy kis játék vagy mese, majd a fő feladat elvégzése, ismételt játék, kis versenyek. Volt amikor halloweeni jelmezben, volt amikor boszorkának öltözve tartotta Gyöngyi a foglalkozást. Ő is és a gyerekek is élvezték minden percét. Meg is kellett ígérnie, hogy lesz folytatás! Amellett, hogy a gyerekek új dolgokat ismertek meg, igazi egymást támogató csapat lettek, egymást dicsérve, segítve zajlottak a foglalkozások. A foglalkozások végén mindig közösen pakoltak, mosogattak, söpörtek.

Az első 1-2 órán még hallottuk, hogy „én ezt nem tudom”, „nekem ez nem megy”, majd szépen elmaradt és büszkén mutatták alkotásukat. Mert megtanultuk, hogy semmi és senki sem tökéletes, illetve minden úgy tökéletes, ahogy van. Megtanultuk elfogadni alkotásaink és egymás kisebb nagyobb „hibáit”. Az utolsó foglalkozásra a gyerekek bátran használtak minden eszközt. Vegyítették a technikákat és saját ötleteiket is bátran valósították meg. Türelmesebbek lettek önmagukkal és egymással szemben is. Csodás pár szombatot töltöttünk együtt és már nagyon várjuk a folytatást!

A projekthez szükséges alapanyagokat a Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt NEAO-KP-1-2022/8 pályázat keretében elnyert összegből vásároltuk.
KamaszKör
KamaszKörünkön Dorka a lezárásról és az új kezdetekről beszélgetett gyerkőceinkkel. Áttekintették az elmúlt év és félév legszebb illetve legmeghatározóbb pillanatait.
Szóba került mit jelent a lelki egészség és hogy mik azok a szokások, amelyek szolgálják.
Ismét egy nagyon hasznos délutánon vehettek részt a gyerekek. 💙
Tervek, célok, második félév a tanulószobán

Szeretnénk veletek megosztani egy tervünket. A félévi bizonyítvány osztás után leülünk a korrepetálókkal és kidolgozunk egy tervet, hogy melyik gyerkőccel hova kell eljutni év végére. Persze ehhez nekik is tanulni, dolgozni kell, ügyesen, ahogy eddig. Nyilván nem lesznek irreális elvárások, csak olyan, ami elérhető, ha dolgoznak. Mi úgy látjuk, motiválhatóak, és talán majd ez is segít benne, ha konkrét célokért dolgoznak. Aki év végére teljesíti a célt, elismerést és persze ajándékot is kap és természetesen jöhet a nyári táborunkba! Illetve egy valaki, aki nem csak hogy teljesíti a célt, de a legtöbbet teszi érte, vagy túlszárnyalja azt, tehát aki kiemelkedően teljesít, automatikusan bekerül jövőre is a programba és ösztöndíjat kap. Havi 10.000 ft-ot szeptembertől májusig. Szóval hajrá második félév, kemény munka vár diákra és felkészítőre egyaránt!