KARÁCSONYI CSODA

Decembert úgy terveztük pihenünk, készülünk az ünnepekre a családunkkal. Ez év ezen szakaszában úgyis megnő az adományozási kedv, városunkban is több helyről érkeznek a családokhoz adományok. De az ajkaiak ezt nem hagyták. Csak jöttek a felajánlások, hogy márpedig azt rajtunk keresztül szeretnék eljuttatni az ajkai rászoruló családokhoz. Mi pedig örömmel tettünk eleget a kéréseknek!
Az ajkai Vahúr Állatvédő Egyesület elnöke, Antal Laura pedig azzal keresett meg minket, hogy az ő támogatóik a mi gyermekeinknek szeretnének karácsonyi ajándékot vásárolni. Így 50 gyerkőcünk kívánhatott a Jézuskától és kapta meg a kívánt ajándékot.
Az ajkai AVON Kontakt pont vezetője, Fodor Gyöngyi pedig 10 család gyermekeinek tette lehetővé, hogy náluk “vásárolják” meg a gyerekek a család karácsonyi ajándékát. A fizető eszköz természetesen ölelés és mosoly volt.
A Kristály cukrászda pedig 5 család karácsonyát gazdagította süteményes dobozaival. Igazi karácsonyi csoda történt idén karácsonykor, itt Ajkán, a mi kis szeretett városunkban!

TÜNDÉRKONYHA 2.

Szeptember 20. egy különleges vasárnap volt az egyesületünk életében. Megtartottuk második Tündérkonyha néven futó, főzős foglalkozásunkat viszont kibővítve művészetterápiás eszközökkel. Az édesanyák és lányaik közötti elmélyülést a rajzeszközökkel segítettük elő. A hosszú bezártság közelségei, távolságai, mélységei és magasságai kerültek fókuszba. Közben pedig pörköltet főztünk és leengedtük a szívünkből a fáradtolajat.

SZÍVADÓK

Sajnos a 2020. évi bevételeink nem a tervezettek szerint alakultak, így kampányolni kezdtünk.

Meghirdettünk 50 helyet egyesületünk SZÍVadó csapatába, akik vállalják, hogy 12 hónapon át havi 1.000 – 3.000 Ft-al támogatják munkánkat.

Követőink ismét bizonyították jóságukat és alig több mint 3 nap alatt összeállt a csapat.

Szívadóinknak kis meglepetésekkel készülünk a 12 hónap során.

ADOMÁNYKÖZVETÍTÉS

Elindítottuk adományközvetítő oldalunkat a Facebookon. Ezen az oldalon közzé tesszük a felajánlott adományokat és igény esetén összekötjük az adományozót az igénylővel. Elsősorban ajkai hátrányos helyzetű családok jelentkezhetnek adományokra, azonban ha nincs ajkai igénylő, bárki kérheti azokat.

https://www.facebook.com/Adom%C3%A1ny-k%C3%B6zvet%C3%ADt%C5%91-oldal-Ajka-Te-Sz%C3%A1m%C3%ADtasz-Egyes%C3%BClet-102585178192650

KEZDJÜK EGYÜTT!

Júliusban meghirdettük iskolakezdést támogató gyűjtő kampányunkat. Szép állapotú, tiszta iskolatáskákat, tolltartókat, egyéb iskolakezdéshez szükséges adományokat vártunk támogatóinktól.
És akkor jöjjenek a számok! Szerintünk bámulatosak, Ajka összefogott!
44 gyermek…
6 hibajavító toll
8 cellux
195 grafitceruza
31 iskolatáska
10 szövegkiemelő
20 tolltartó
10 tornazsák
10 mappa
5 betűkészlet
12 rotring ceruza
9 olló
41 toll
30 radír
1 asztali ceruza tartó
3 tornaruha szett
94 négyzetrácsos füzet
153 vonalas füzet
13 zsírkréta
4 szögmérő
27 vonalzó
30 ének füzet
34 sima füzet
7 doboz riting hely
15 csomag rajzlap
15 csomag írólap
4 körző készlet
1 alkoholos filc
2 doboz tempera
20 faragó
20 színes ceruza készlet
9 órarend
4 filctoll készlet
9 csomag füzetcímke
13 ragasztó stift
13 kék-piros ceruza
7 szótár füzet
10 vízfesték készlet
5 ecsetkészlet
14 csomag füzetborító
1 övtáska
4 uzsonnás doboz
7 csomag gyurma
6 foglalkoztató könyv
2 kulacs
2 kéztörlő kendő
2 színes papír csomag
1 pálcika csomag
1 notesz
2 víztartó tégely(a lista tartalmazza az erre a célra utalt pénzösszegből vásárolt termékeket is)
7 csomag szalvéta
18 csomag
100-as papírzsebkendő
17 fogkefe
6 golyós deo
12 csomag egészségügyi betét
15 fogkrém
12 tusfürdő
8 szappan
3 testápoló
6 krém
4 WC papír
9 sampon
2 csomag popsitörlő kendő
2 parfüm
1 fertőtlenítő
3 pár fülbevaló
1 mosdószivacs
1 folyékony szappan
1 hajkefe
1 körömlakk
37 pár zokni
4 női táska
Nem kommentáljuk, a számok magukért beszélnek! Hálásak vagyunk mindenkinek, aki bármi módon segítette a gyűjtésünket. Az adományokat augusztus első felében osztottuk ki.

ÖKOSODJ VELÜNK! NYÁRI TÁBOR

Július 6-10 között tartottuk ÖKOsodj Velünk! napközis táborunkat alsósoknak Egyesületünk rendkívül fontosnak tartja a gyermekek környezet- és természetvédelmi oktatását. Tapasztalatunk, hogy játékos formában a gyerkőcök gyorsan elsajátítják a tudnivalókat és viszik tovább családjuknak is. Minden programunkat és a játékokat is ezen témakör köré szőttük.

Első nap az ismerkedésé, közös játéké és kreatívkodásé (ökotáska készítése, mézes üveg díszítése) volt.
Második nap a tihanyi Levendula Házba látogattunk, ahol amellett, hogy megnéztük az ökocentrumot, részt vettünk egy játékos természetismeret “órán” és levenduls szappangolyót készítettünk. A napot egy jó kis túrával zártuk.
Szerdán ellátogattunk egy méhészetbe, ahol sok-sok érdekes dolgot tudtunk meg a méhekről és megismerkedhettünk a méhészkedéssel. A gyerekek méhész ruhába öltözve a kaptárakat is megnézhették. Igazán nagy élmény volt mindnyájunknak! Délután a Volcz családi birtokon ebédeltünk és játszottunk.
A negyedik nap a Balatoné volt! A gyerekek nagy-nagy örömére! Útközben a vízgazdálkodásról beszélgettünk.
Utolsó nap szabadtéren sportoltunk, túráztunk és a hulladékgazdálkodásról beszélgettünk. Délután játékkal, kreatívkodással, arcfestéssel zártuk a tábort.

ÉN ÉS MI ÖNISMERETI KAMASZTÁBOR

2020. július 1-3 között tartottuk 13-14 éves kamaszoknak önismereti táborunkat. A témák a kamaszokat érintő legfontosabb kérdések voltak. Ki vagyok én? Hol a helyem a közösségben? Megvitattuk a barátság, bizalom és elfogadás témakörét is.

A lányok és fiúk rendkívül nyitottak, egymást is támogatóak voltak. A tábort szakemberek vezették, így a három igen intenzív nap sokat segített a kamaszoknak.

Levezetésként szabadulószobába látogattunk, ahol ha lehet, még jobban összerázódott a csapat:)

LICIT ÉS VÁSÁR A TE SZÁMÍTASZ EGYESÜLET JAVÁRA

A karantén alatt elnökünk igen csak kreatív és szabadidőben gazdag volt. Ezért rengeteg festményt készített, melyek az egyesületünk javára licit alá kerültek. A bevételből az idei évben is meg tudjuk valósítani az Adventre hangoló délutánunkat.

A maradék és azóta készült festmények, illetve az azóta adományba került egyéb kézműves termékek facebook oldalunkon felkerültek egy mappába, ahonnan az adományozó kedvűek „vásárolhatnak”, ezzel támogatva munkánkat.

TÜNDÉRKONYHA

2020. február 8-án a MGM Alapítvány konyhájában fánksütést szerveztünk. Az elkészült fánkokból jutott a kis kuktáknak, a családjaiknak, az ételdobozba és a mentősöket is megleptük egy kosárkával. A program olyan jól sikerült, hogy a résztvevők kérték a folytatást! És már azt is kitalálták, hogy legközelebb töltött lángos készül! Hát mi nagyon várjuk, az biztos!

ADOMÁNYGYŰJTÉS

A pálmajori gyermekek részére 2020. január elején ruha és gyümölcs adományokat gyűjtöttünk és szállítottunk el. Természetesen akadt csoki is bőven a dobozokban, aminek különösen örültek a gyerkőcök:) Két nap alatt az ajkai adományozók (vagy a szuperhőseink, ahogy a hátuk mögött hívjuk őket) 50 kg gyümölcsöt, több zsák ruhát, közel 20 üveg befőttet és lekvárt, és egy nagy doboz édességet gyűjtöttek a nehéz sorsú gyermekek részére.

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

Az a megtiszteltetés érte kis egyesületünket, hogy meghívást kaptunk a 2020. évi, januári “Két Kézfogás” konferenciára, ahol elnökünk a követes adomány gyűjtés tapasztalatait oszthatta meg a résztvevőkkel.

ADOMÁNYGYŰJTÉS A JÁTÉKLIGETNÉL

Az elmúlt évben adománygyűjtést szervezett a részünkre a Játékliget csapata. Licsár Szilvia, a tulajdonos a kezdetektől a szívén viseli az egyesület sorsát. Most is ő találta ki, hogy helyezzünk el egy gyűjtődobozt, amibe mindenki vásárolhat nekünk iskolai felszereléseket, kreatív termékeket és ő megduplázza azt nekünk!
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a dobozunk megtöltésében, igen nagy hasznát vesszük táborainkban és az iskola kezdés előtti adományosztás során.

AJKAI NŐK AZ AJKAI NŐKÉRT

2020. márciusában az országos nemluxustáska kampány mintájára elindítottuk annak ajkai változatát.

Párhuzamosan lehetett jelentkezni az adományra és indult el a gyűjtés is.

Arra kértük az ajkai hölgyeket, állítsanak össze egy cipzározható, szép állapotú táskában tisztálkodási szereket, higiéniai termékeket: sampon, tusfürdő, szappan, fogkrém, fogkefe, hajkefe, hajgumi, tisztasági és egészségügyi betét.

Magunk is meglepődtünk ekkora adományozási kedv láttán. 123 táska kerüt szétosztásra, minden igénylő hölgy kapott egy jól megtömött, szép táskát. Könnyekig meghatódtunk mi is és a rászoruló hölgyek is. Sokan meséltek sorsukról és hogy ezt elképzelni sem tudjuk, mekkora segítség. És mi megígértük, lesz még ilyen akciónk! Minden ajándékozott aláírt egy plakátot köszönetképpen a város hölgy tagjainak!

COVID 19 – ADOMÁNYGYŰJTÉSEK

2020. márciusában bekövetkezett, amire senki nem volt felkészülve. Rengeteg segélykérő üzenetet kaptunk, alig győztük megválaszolni. Amiben tudtunk, próbáltunk segíteni.

A legégetőbb volt laptopok, tabletek, számítógépek, kötelező olvasmányok beszerzése. Ezeket az eszközöket kölcsön szerződéssel adtuk ki a családoknak, nagyban megkönnyítve az otthon tanulást. Voltak magánszemélyek, akik felajánlották, hogy fizetik az internet szolgáltatást a családoknak, mi pedig segítettünk a legjobb szolgáltatót kiválasztani.

Amennyire lehetőségeink engedték igyekeztünk a hozzánk forduló gyerekeknek a tanulásban is segíteni.

Emellett gyűjtöttünk-osztottunk élelmiszert, ruházatot, bútorokat, háztartási gépeket, eszközöket, íróasztat, széket, csokoládét (Köszönjük Eurofamily Kft!) és még egy autót is sikerült közvetítenünk!

Bár mindig elmondjuk, mi nem foglalkozunk ilyen jellegű adományok osztásával, egyre jobban érezzük, hogy meg kell oldanunk ezt a kérdést is.

FÖLD NAPJA – KREATÍV PÁLYÁZAT

2020. áprilisában a Föld napja alkalmából minden ajkai általános iskolás gyermek részére meghirdettük a kreatív pályázatot. Téma a Földünk volt, és bármilyen technikát használhattak a gyerekek, amit csak szerettek volna.

Így igen kreatívak voltak a gyerekek, volt aki virágkompozíciót készített, volt aki festett, színezett, de olyan is akadt, aki kampány plakátot készített.

A facebookon oldalunkon tekinthette meg és szavazhatott bárki az alkotásokra. Az első három helyezett még azt is megválaszthatta, milyen típusú ajándékot szeretne (Nagyon örültünk, hogy könyveket és kreatív ajándékokat kértek.). Minden kis pályázónk kapott egy kis ajándék csomagot természetesen.

És ami elmaradt……. NAPSUGÁR ÜNNEP